Jak efektownie serwować śniadania w formie bufetu szwedzkiego? Poradnik dla profesjonalistów 

Jak efektownie serwować śniadania w formie bufetu szwedzkiego? Poradnik dla profesjonalistów 

Śniadanie w formie bufetu szwedzkiego to popularna opcja w restauracjach hotelowych w Polsce oraz poza jej granicami. Tego typu forma podania może wyglądać efektownie, a wręcz luksusowo. Jak sprawić, aby tak właśnie prezentowało się śniadanie, które będziesz serwował? 

Chcesz efektownie serwować śniadania w formie szwedzkiego bufetu? Zadbaj o 7 kluczowych aspektów 

Śniadanie to pierwszy posiłek dnia i choć przychodzą na niego z reguły dopiero co budzący się goście, to jednak każdy z nich zwraca uwagę na sposób podania dań, temperaturę potraw czy jakość poszczególnych składników. Jak zachwycić jedzących? Jak sprawić, by stół prezentował się luksusowo i spełniał nowoczesne standardy dotyczące jakości? Poznaj 7 kluczowych aspektów. 

1. Serwowanie jedzenia w bemarach gastronomicznych 

Bemary gastronomiczne to elementy, których nie może zabraknąć na szwedzkim stole. Możesz umieścić w nich jajecznicę, parówki, kiełbaski, warzywa na ciepło, naleśniki i wiele innych. Akcesoria sprawią, że zarówno pierwsi, jak i ostatni goście będą mieli dostęp do ciepłych posiłków. Tym samym jedzenie wywrze dobre wrażenie i pozwoli na pozytywną ocenę Twoich propozycji śniadaniowych. Bemary są o tyle ważne, że Polacy – w odróżnieniu np. od Włochów jedzących słodkości na śniadanie – lubią ciepłe dania o poranku. Z pewnością docenią to, że im je dostarczysz. 

2. Estetyka stołu szwedzkiego i podział jedzenia na strefy 

Stół szwedzki powinien być estetyczny – rzeczy, które się na nim znajdują, powinny być ułożone na eleganckich elementach (są nimi np. aluminiowe tace), aby zachęcały gości do spożycia. Wówczas jedzenie będzie robiło dobre pierwsze wrażenie, a jak wiadomo, większość z nas je oczami. 

Aby ułatwić gościom dobór jedzenia, które lubią, podziel stół czy całą przestrzeń śniadaniową na strefy. Oddziel dania na ciepło od tych na zimno, te słodkie od tych na słono. Wędliny i sery postaw obok siebie – podobnie jak warzywa. Wyznacz z kolei osobną strefę na słodkości, desery, płatki czy jogurty. Całość będzie wyglądała wówczas na bardziej uporządkowaną, a segregacja pozwoli uniknąć kolejek, ponieważ każdy z gości pójdzie w miejsce, gdzie znajduje się dokładnie to, co go interesuje. 

3. Minimalizm na stołach połączony z elegancją 

Podczas śniadania w formie bufetu szwedzkiego uwagę powinno przyciągać serwowane jedzenie. Stoliki powinny być z kolei minimalistyczne, aby goście mieli przy nich miejsce do siedzenia i nie czuli się nadmiernie przytłoczeni. Na stoliku warto postawić jedynie przyprawnik i serwetniki porcelanowe, które będą przydatne, ale nie zajmą za wiele przestrzeni. Wówczas goście będą czuli się komfortowo i będą mieli miejsce na wszystko, na co zdecydują się podczas śniadania. 

4. Świeżość jedzenia i uzupełnianie stołu 

Aby jedzenie było dobre, musi być świeże – to podstawa tego, aby śniadanie było efektowne i smaczne. Zadbaj o jakość każdego z elementów: od pieczywa, przez wędliny i sery, aż po płatki czy owoce. 

Bardzo ważne jest również bieżące uzupełnianie szwedzkiego stołu. Jeśli coś się skończy/zostanie tego niewiele, należy jak najszybciej dołożyć jedzenia. Wówczas kolejni goście przychodzący na śniadanie będą mieli również duży wybór jak ci, którzy byli przed nimi. 

5. Nowoczesne naczynia do serwowania 

Aby śniadanie było efektowne, warto zadbać o to, na jakich naczyniach będzie serwowane. Doskonale w tym aspekcie sprawdzą się m.in. filiżanki szklane – zastąpią te porcelanowe, które większość osób kojarzy, a także minimalistyczne talerze. Goście docenią ich design, a dodatkowo elementy będą łatwe w utrzymaniu w czystości. 

6. Szeroki wybór opcji dla każdego – w tym dla wegan i wegetarian 

Pamiętaj, że ze śniadań coraz częściej korzystać weganie i wegetarianie, a także osoby, które nie tolerują glutenu. Zwróć uwagę na to, aby w menu znalazły się propozycje dla każdej z grup. Jeśli nie będą serwowane na stole, to goście powinni zostać poinformowani o możliwości ich zamówienia. 

7. Dokładne opisanie serwowanych produktów 

Każdy z produktów, które znajdą się na stole, powinien być opisany: czym jest, z jakich składników powstał. Dodatkowo możesz umieścić na produkcie informacje o tym, ile dana rzecz ma kalorii, a obok jedzenia wagę spożywczą. Te aspekty z pewnością docenią alergicy i osoby, które spożywają określoną ilość kalorii w ciągu dnia. 

Czy śniadanie serwowane w formie bufetu szwedzkiego może być efektowne, eleganckie i spełniać nowoczesne standardy dla gastronomii? Oczywiście. Wymaga to jednak odpowiedniego przygotowania zarówno pod kątem samych potraw, jak i sposobu ich podawania.