Co to jest kwas foliowy i czy powinieneś go przyjmować?

Jeśli kiedykolwiek zauważyłeś etykietę na pudełku z płatkami, która mówi, że twoje jedzenie zostało „wzmocnione”, istnieje duże prawdopodobieństwo, że zawiera kwas foliowy. W rzeczywistości od 1998 r. Urząd ds. Żywności i Leków wprowadził obowiązek wzbogacania ziaren zbóż ziarnami zbóż, aby Amerykanie mogli uzyskać więcej witaminy.

Być może słyszałeś również o przyjmowaniu kwasu foliowego przez kobiety w ciąży, które od dawna są pouczane o przyjmowaniu kwasu foliowego w celu zapobiegania wadom wrodzonym. Ale czy ma to jakieś zalety dla mężczyzn?

Co to jest kwas foliowy?
Kwas foliowy jest syntetyczną wersją rozpuszczalnego w wodzie witaminianu, witaminy B (B9). Żywność jest często „wzbogacana” kwasem foliowym, ponieważ w swoim naturalnym stanie folian nie radzi sobie dobrze, jeśli chodzi o przechowywanie i przygotowywanie żywności.

„Potrzebujesz kwasu foliowego do prawidłowego wytwarzania czerwonych i białych krwinek, wykorzystywania węglowodanów jako energii i tworzenia zdrowego DNA”, Robin Foroutan, MS, RDN, rzecznik Academy of Nutrition and Dietetics and Integrative Dietitian w The Morrison Center w Nowym Jorku , mówi MensHealth.com.

Kwas foliowy (wraz z B12, B6, choliną, metioniną, betainą, magnezem, cynkiem i siarką) odgrywa również ważną rolę w metylacji, postępie biochemicznym związanym z utrzymaniem funkcji organizmu, w tym: podziałem komórkowym, syntezą DNA, detoksykacją i równowaga hormonalna, neuroprzekaźniki, nastrój i zdrowie psychiczne, zdrowie błon komórkowych i mielinizacja komórek nerwowych, mówi Foroutan.

Podsumowując, jeśli nie otrzymujesz wystarczającej ilości kwasu foliowego, twoje ciało nie będzie w stanie utrzymać płynnie swoich systemów.

„Utrzymanie zdrowego poziomu kwasu foliowego chroni serce i układ sercowo-naczyniowy, zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów (w tym raka trzustki, przełyku i jelita grubego) i może zmniejszać ryzyko depresji i zaburzeń nastroju”, mówi dr Foroutan.

Może również zwiększyć liczbę plemników. W badaniu opublikowanym w czasopiśmie Fertility and Sterility mężczyznom podawano 5 mg kwasu foliowego i 66 mg cynku dziennie przez 26 tygodni. Okazało się, że liczba plemników wzrosła u 74% mężczyzn.

Kwas foliowy jest również stosowany w leczeniu problemów trawiennych, takich jak celiakia, niektóre choroby, takie jak choroby nerek i wątroby, i jest stosowany w leczeniu niedokrwistości.

Jak to zrobić
„Kiedy myślisz o kwasie foliowym, pomyśl o liściach – ciemnozielone zielone liście, takie jak szpinak, bok choy i zielenina”, mówi Foroutan. „Inne źródła to żółtko jaja, szparagi, wątroba wołowa lub drobiowa (pamiętaj, aby wybrać organiczne), pomarańcze, fasola pinto, soczewica i nasiona, takie jak dynia, słonecznik i sezam.”

Lub możesz wypróbować suplement – ale pamiętaj, aby wybrać konkretny rodzaj. Poszukaj „aktywnej” formy kwasu foliowego, zwanej metylofolanem (L-metyfolanu), mówi Foroutan. Chociaż kwas foliowy może być w porządku dla niektórych osób, mutacja genu zwanego MTHFR, który tworzy enzym zaangażowany w rozkład aminokwasu homocysteiny, zapobiega przekształcaniu kwasu foliowego w kwas foliowy. Około 25% Latynosów ma mutację, a 10-15% rasy białej.

Pamiętaj, aby trzymać się odpowiedniej dawki.

„RDA (zalecana dzienna porcja) dla kwasu foliowego wynosi 400 mcg (mikrogramów) dziennie.”

Podczas gdy badania wciąż są dość skąpe w skutkach przyjmowania zbyt dużej ilości kwasu foliowego, okazało się, że zbyt wiele zakłóca zdolność twojego organizmu do przekształcania go w kwas foliowy. Dlatego zawsze powinieneś porozmawiać z lekarzem przed rozpoczęciem regularnego ich przyjmowania, tak jak w przypadku większości suplementów.