Dieta sirtuinowa skupia się na produktach, które współdziałają z białkami sirtuinowymi (SIRT1-SIRT7). Dieta ta pozwala na spożywanie owoców cytrusowych, jagód i jarmużu. Niedozwolone jest natomiast czerwone wino i ciemna czekolada. Popularność dieta SIRT zawdzięcza również Adele, brytyjskiej piosenkarce, która stosując się do jej zasad znacznie schudła. Dieta ta znana jest również jako dieta Adele.
Etapy diety SIRT
Wartość energetyczna diety jest ograniczona do 1000 kalorii przez pierwsze trzy dni. Każdy dzień zawiera 3 zielone koktajle i 1 standardowy posiłek bogaty w sirtuinę. W dniach 4-7 kaloryczność diety wzrasta do 1500 kcal/dzień. W tych dniach możliwe jest spożywanie 2 koktajli i 2 posiłków.
Kolejny etap trwa 2 tygodnie. Nie ma oznaczenia wartości energetycznej, więc każda osoba powinna dobrać odpowiednią dla siebie. Zaleca się spożywanie w tym okresie co najmniej jednego koktajlu dziennie i trzech posiłków. Możliwe jest jednak spożywanie 1-2 przekąsek dziennie. Wszystkie posiłki powinny nadal zawierać produkty sirtuinowe.
Przeczytaj również: Dieta odchudzająca z myślą o prawdziwych mężczyznach
Dieta SIRT przynosi efekty
Uważa się, że dieta stymuluje odnowę komórek i wspomaga procesy naprawcze. Jest ona bogata w polifenole i sirtuiny. Dieta ta ma wpływ na procesy komórkowe, takie jak metabolizm, starzenie się i rytm dobowy. Dieta ta nie jest dobrze znana pod względem naukowym. Większość badań, które zostały przeprowadzone na jej temat, były prowadzone na zwierzętach. Dlatego też nie ma dowodów potwierdzających jej niezwykłe działanie na organizm ludzki. Warto jednak zauważyć, że sirtuiny odgrywają ważną rolę w spowalnianiu procesu starzenia się organizmu. Jest to prawdopodobnie spowodowane zdolnością sirtuin do spowalniania procesu starzenia poprzez zwiększanie ilości enzymów antyoksydacyjnych i obniżanie ilości reaktywnych form tlenu (wolnych rodników). Sirtuiny mogą nie tylko chronić przed starzeniem się, ale także promować utratę wagi i ochronę przed chorobami.
Skład diety SIRT
Menu diety sirtuinowej powinno zawierać antyoksydanty pochodzące z zielonych warzyw (jarmuż i pietruszka, seler i rukola), owoców cytrusowych (truskawki i borówki, jagody), czerwonych win, kawy, zielonej herbaty, czekolady (co najmniej 85%) kakao, kurkumy, papryki chili i oliwy z oliwek. Gryka i inne gruboziarniste zboża zapewniają wysoką zawartość błonnika. Stosowany deficyt energetyczny jest tym, co powoduje utratę wagi.
Dieta SIRT nie jest zalecana kobietom w ciąży i karmiącym. Nie jest również zalecana dla sportowców i osób przewlekle chorych. Niektórzy ludzie są sceptycznie nastawieni do diety SIRT ze względu na jej wysokie ograniczenie energetyczne, szczególnie w początkowej fazie. Należy przyznać, że diety sirtuinowe są również bogate w zalecane przez dietetyków składniki, które mają bardzo pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Należą do nich nienasycone kwasy tłuszczowe występujące w oliwie z oliwek i orzechach włoskich, witaminy, minerały oraz produkty dostarczające błonnika pokarmowego, który reguluje pracę jelit.